2. ZPRACOVÁNÍ TĚSTA
e) Těsto po nakynutí dáme na podsypaný vál s hladkou moukou, těsto zpracujeme, umístíme do podsypané chlebové ošatky a přikryté utěrkou necháme na teplém místě dokynout.
3. PEČENÍ CHLEBA
f) Chléb pečeme na plechu s pečícím papírem, a to ve vyhřáté troubě, při následujících teplotách:
200°C po dobu 15 minut
180°C po dobu 30 minut
Pokud chceme tmavší kurčičku, chléb 10 minut před koncem potřeme troškou vody.
DOMÁCÍ CHLÉB
Na domácí chléb potřebujeme:
200 gramů PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ
300 gramů PŠENIČNÁ CHLEBOVÁ HLADKÁ MOUKA
nebo 300 gramů ŽITNÁ HLADKÁ MOUKA
13 gramů SŮL
13 gramů OCET
3 gramy DRCENÝ KMÍN
17 gramů SUŠENÉ DROŽDÍ
350 ml VLAŽNÁ VODA
VÝROBNÍ POSTUP
1. PŘÍPRAVA TĚSTA
a) Do misky ve které budeme těsto zpracovávat dáme postupně PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ (200 gramů), PŠENIČNÁ CHLEBOVÁ HLADKÁ MOUKA nebo ŽITNÁ HLADKÁ MOUKA (300 gramů), SŮL (13 gramů), JABLEČNÝ OCET (13 gramů) a DRCENÝ KMÍN (3 gramy). Pomocí vařečky vše promícháme a následně přidáme SUŠENÉ DROŽDÍ (17 gramů).
b) Misku dáme do míchacího stroje (domácí robot s nástavcem pro hnětení těsta), stroj zapneme na nižší stupeň, a postupně přidáváme VLAŽNOU VODU (350 ml = 350 gramů)
c) Postupně kombinací nižších a vyšších stupňů rychlosti vypracujeme hutnější těsto (cca 6-8 minut)
d) Po vypracování těsta jej podsypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout (cca 20-25 minut)