KOLIK Z RECEPTU VYROBÍME: cca 1 litr
KONZISTENCE: mírně hustá
Doporučujeme zahřát žloutky s cukrem na minimální teplotu 70 °C , zmenšíte tím riziko případných zdravotních komplikací z neupravených žloutků.
JEDNODUCHÝ VAJEČNÝ KOŇAK
Na tento jednoduchý vaječný koňak potřebujeme:
200 gramů CUKR KRYSTAL
130 gramů PASTERIZOVANÉ ŽLOUTKY (nebo 5 x ŽLOUTEK)
30 gramů VANILKOVÝ CUKR
6 dcl (0,6 l) KONDENZOVANÉ MLÉKO NESLAZENÉ (TATRA)
4 dcl (0,4 l) RUM
Dále budeme potřebovat 1 x UZAIRATELNÁ SKLENICE o obsahu 1 l
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VÝROBNÍ POSTUP
a) Do hrnce dáme vodu a hrnec postavíme na zapnutý sporák.
b) Hned jak začne voda v hrnci vařit, umístíme na něj o něco vetší nerezovou mísu - vytvoříme tím "vodní lázeň"
c) Do mísy dáme CUKR KRYSTAL (200 gramů) a PASTERIZOVANÉ ŽLOUTKY (130 gramů) (můžeme použít také 5 x ČERSTVÉ ŽLOUTKY ). Pomocí ručního elektrického šlehače a za stálého zahřívání ve vodní lázni žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny.
d) Přidáme VANILKOVÝ CUKR (30 gramů) a pomocí ručního elektrického šlehače znovu promícháme.
e) Přidáme neslazené KONDENZPVANÉ MLÉKO ( 6 dcl ) a znovu pomocí ručního elektrického šlehače promícháme.
f) Následně přidáme RUM (cca 4 dcl a více), promícháme a stáčíme do uzavíratelných láhví.
Podáváme chlazené.....