VÝROBNÍ POSTUP

(POPIS K VIDEU)

1. Příprava zeleniny pro MORAVSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

a) Vezmeme si MRKEV (cca 150 g), PETRŽEL (cca 150 g), 

CELER (cca 150 g) a veškerou tuto zeleninu očistíme (oškrábeme)  a nakrájíme na menší kostičky.  Vezmeme si hrnec, napustíme do něj cca 1 litr vody, přidáme trošku soli a hrnec umístíme na zapnutý sporák.

Do hrnce následně dáme veškerou nakrájenou zeleninu, kterou povaříme do mírně měkkého stavu. 

Po uvaření zeleninu přes sítko scedíme a necháme vychladnout.

2. Příprava na pánvi pro MORAVSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

b) Vezmeme si CIBULI ( 2 x střední velikost), SALÁM JUNIOR  ( 150 g ) a SLANINA ( 200 g) a vše nakrájíme na kostičky (cibuli na menší kostičky, salám junior a slaninu na středně velké kostičky)

Vezmeme si hlubokou pánev, do které dáme trošku slunečnicového oleje a osmahneme nejdříve cibulku. Když začne cibulka mít zlatavou barvu, přidáme nakrájenou SLANINA, který mírně s cibulkou orestujeme,  a nakonec přidáme nakrájený SALÁM JUNIOR, který také lehce s cibulkou a slaninou orestujeme.

Po usmažení necháme směs vychladnout.

          MORAVSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

NA  MORAVSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT POTŘEBUJEME:

1,8 kg BRAMBOR

240 gramů STERILIZOVANÉHO HRÁŠKU

200 gramů STERILIZOVANÝCH OKUREK

420 gramů MAJONÉZA

300 gramů TATARSKÁ OMÁČKA

3 x polévková lžíce HOŘČICE (použil jsem plnotučnou)

150 gramů SALÁM JUNIOR

200 gramů SLANINY

2 x STŘEDNĚ VELIKÁ CIBULE

2 x ČERVENÉ JABLKO (použil jsem RED DELICIOUS)

150 gramů CELER

150 gramů PETRŽEL

150 gramů MRKEV

3 x VEJCE

SÚL

PEPŘ

OLEJ NA SMAŽENÍ ( SLUNEČNICOVÝ)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Další příprava pro MORAVSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

c) Vezmeme si JABLKA (2 kusy) ,které nakrájíme na středně velké kostičky.

d) Vezmeme si STERILIZOVANÉ OKURKY (200 g), které nakrájíme na středně velké kostičky.

e) Vezmeme si VEJCE (3 kusy), které uvaříme na tvrdo, a po uvaření a vychladnutí je oloupeme.

f) Vezmeme si BRAMBORY (1,8 kg), které ve slupce uvaříme do poloměkké konzistence. Po uvaření a vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na středně velké kostičky.

4. KOMPLETACE MORAVSKÉHO BRAMBOROVÉHO SALÁTU

g) Do misky dáme nakrájené uvařené brambory, které podle chuti osolíme a opepříme.

h) Do misky přidáme nakrájené sterilizované okurky a nakrájená jablka. Obsah misky promícháme.

ch) Do misky přidáme  uvařenou a vychlazenou zeleninu a vychlazenou směs z pánve.

i) Přidáme sterilizovaný hrášek (bez nálevu) a uvařená vajíčka (která pomocí strun nakrájíme na kostičky)

j) Přidáme 3 polévkové lžíce PLNOTUČNÉ HOŘTICE a MAJONÉZU (420 g).

k) Nakonec přidáme TATARSKOU OMÁČKU (300 g) a obsah misky, ideálně pomocí rukou důkladně promícháme.

Dáme do ledničky vychladit. 

Takto připravený salát nám uzavřené míse a v ledničce vydrží až 3 dny......