VÝROBNÍ POSTUP
1. VÝROBA MAKOVÉ NÁPLNĚ pro POMERANČ & MÁK dort
a) Vezmeme si hrnec, který dáme na zapnutý sporák, a dáme do něj MLÉKO (2 dcl). Za občasného míchání smetanu zahřejeme. Přidáme do mléka MÁK (80 g), promícháme a vše krátce povaříme.
Takto připravenou směs stáhneme ze sporáku, dáme stranou a necháme cca 30 minut odpočinout.
3. PŘÍPRAVA KRÉMU pro POMERANČ & MÁK dort
e) Do misky dáme MASCARPONE (750 g), CUKR MOUČKA (50 g). Následně přidáme vlažnou makovou náplň. Obsah misky pomocí ručního elektrického šlehače důkladně promícháme.
f) Připravíme si ZTUŽOVAČ ŠLEHAČKY (20 g), který přidáme do obsahu misky a vše znovu důkladně pomocí ručního elektrického šlehače promícháme.
g) Nyní pomocí stěrky nebo lžičky přendáme obsah misky do dortové formy, kde krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus. Otřeme okraje.
Takto připravený základ na dort dáme do ledničky na minimálně 30 minut.
5. DOKONČENÍ POMERANČ & MÁK dort
Vyndáme základ na dort z ledničky, a pomocí naběračky opatrně naneseme ještě horkou pomerančovou směs na krém. Přeneseme do ledničky, kde takto připravený dort necháme 4-5 hodin ztuhnout.
POMERANČ & MÁK dort
Na tento dezert potřebujeme:
2 dcl (0,2 l) MLÉKO
80 gramů MÁK (MLETÝ)
390 gramů MLÉČNÉ SUŠENKY
180 gramů MÁSLO
750 gramů MASCARPONE
50 gramů CUKR MOUČKA
20 gramů ZTUŽOVAČ ŠLEHAČKY
40 gramů ŽELATÍNA
1 kg POMERANČE
40 gramů CUKR KRYSTAL
Dále budeme potřebovat:
DORTOVÁ forma o průměru 23 cm
Náš TIP:
Pokud chcete vrchní pomerančovou vrstvu ještě více chuťově zdůraznit, použijte při vaření místo vody ve stejném množství pomerančový juice nebo přidejte trošku perníkového koření.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. VÝROBA KORPUSU pro POMERANČ & MÁK dort
b) Připravíme si SUŠENKY (390 g) které pomocí mixéru rozmixujeme - sušenky rozemeleme na jemný prášek, který pak vysypeme do misky.
c) V hrnci nebo v mikrovlnce si rozpustíme MÁSLO (180 g), které po rozpuštění přilejeme k prášku ze sušenek. Obsah misky s máslem důkladně promícháme.
d) Připravíme se dortovou formu o průměru 23 cm, do které vysypeme obsah misky, rovnoměrně rozprostřeme a pomocí lžičky udusáme.
Takto připravený korpus dáme do ledničky na cca 10 minut.
4. VÝROBA TOPu pro POMERANČ & MÁK dort
h) Připravíme si želatinu a to tak, že vezmeme ŽELATINU (40 g), kterou v misce vymícháme s 1,5 dcl TEPLÉ VODY. Želatinu necháme za občasné promíchání cca 10 minut odpočinout.
ch) Vezmeme si POMERNČE (1 Kg), které oloupeme a nakrájíme (po oloupaní nám zbyde nám cca 800 g pomerančů) a dáme ji do hrnce, kde přidáme 2 dcl vody a CUKR KRYSTAL (40 g). Vaříme po dobu cca. 10-15 minut.
i) Vezmeme ruční tyčový mixér, a obsah hrnce důkladně rozmixujeme. Znovu mírně provaříme.
j) Do provařených pomerančů přidáme nakonec připravenou želatinu, vše promícháme.