SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
NA SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ POTŘEBUJEME:
0,8 Kg VEPŘOVÉHO MASA (KRKOVIČKA NEBO LIBOVÝ BŮŘEK)
2 x CIBULE
2 x PÁLIVÁ KLOBÁSA
200 g SLANINY
500 g KYSANÉHO ZELÍ
PEPŘ
SŮL
UZENÁ PAPRIKA
KMÍN
0,6 l VÝVARU (HOVĚZÍ)
0,3 l SMETANY 33%
K TOMUTO RECEPTU SE VÁŽE ZAJÍMAVÝ PŘÍBĚH.......
RECEPT pochází z roku 1907 a byl popsán v soukromé korespondenci rakousko-uherského důstojníka českého původu, které sloužil v Uhrách. Dopis byl adresován milované osobě, vášnivé kuchařce.
Důstojník s monogramem W.L.Č*, byl původním povoláním učitel, a sloužil na posádce v Uhrách. V dopise z 15.9.1907 popisuje nejen všední a soukromé záležitosti vojenského života ale i událost, která se stala při "polním ležení" poblíž města TEMESVÁR. Zde měli "byt a stravu" v zájezdním hostinci, kde dostávali nejen vynikající uzený špek s cibulí a chlebem jak píše, ale i plné mísy pokrmu s kyselým zelím, smetanou a masem, jenž místní Székel-gulyás nazývají. Vymohl si tedy u hostinského recept, ale jelikož hostinský byl negramotný, musel jít sním do kuchyně kde musel vše co mu bylo ukazováno popsat a odhadnout váhu. Recept zaslal své milé, jenž měla mít "vášeň pro vaření a oblibu v cizokrajných receptech"
Pátrali jsme po osudu výše uvedeného důstojníka, a podařilo se nám zjistit, že z vojny do zálohy byl propuštěn v roce 1908 a v roce 1909 se oženil a usadil na Moravě. Bohužel v roce 1914 po vypuknutí první světové války narukoval a roce 1917 byl těžce zraněn v boji. Umírá posléze na "sepsi" a je pochován v hromadném hrobě pravděpodobně na území dnešního Chorvatska. Zanechal po sobě manželku a tři děti.
Recept a nejen tento pochází ze soukromé korespondence, které byla jako vojenská zajímavost dána do dražby na jednom českém dražebním portále a získána v roce 2020.
Další recepty brzy natočíme a zveřejníme. Máme v plánu se zajet podívat i na místo, kde se mohl uvedený hostinec nacházet a budeme dále pátrat po místě posledního odpočinku výše uvedeného.
* s ohledem na rodinu nezveřejníme celé jméno.